Tænk stort & Støt småt

IMG_2054I min færden rundt i internettets store og vidunderlige hækleunivers, støder jeg ofte på opslag og kommentarer der efterlyser en betalt opskrift – og helst GRATIS…. Og når det så er sagt, så har jeg noget på hjerte.

Før du tænker “Det er for dyrt”, eller “Så meget vil jeg ikke betale for en opskrift”, så vil jeg gerne bede dig om at overveje følgende:

En færdig opskrift indeholder et sted mellem 40–60 arbejdstimer, nogle gange mere. En opskrift er jo ikke bare en opskrift, der ‘lige’ er kradset ned i hast og som spyttes ud på samlebånd..
Nej, der skal udarbejdes en idé, der skal hækles, tælles, trævles op og hækles påny, alt imens der skal noteres, beregnes og hækles lidt mere (materialeforbruget har slet ikke taget højde for her!). Opskriften skal så skrives i en læsevenlig version, som skal sendes ud til en testhækling. – Som så skal evalueres og derpå skal eventuelle fejl og mangler rettes til.
Dernæst skal opskriften igennem en grafisk proces, der skal tages billeder (inden da skal der bruges tid på et setup til fotografen), der skal illustreres, tegnes diagrammer og det hele skal så sættes pænt og indbydende op, inden opskriften er helt færdig.
Når så den skrevne opskrift er klar, skal den udgives: der skal blogges og skrives indlæg, indtastes oplysninger på fx. Ravelry – og vigtigst af alt, bruges tid på at lave en lækker beskrivelse inden opskriften kan sættes til salg. Det er alt sammen en tidskrævende proces, som ikke kan gøres op i betalte arbejdstimer.

Nu bliver jeg lidt firkantet og forsimpler regnestykket en hel del (for i realiteten skal der også tages højde for udgifter til kontor/tegneartikler, hjælpeprogrammer, udgifter til hjemmesidedesign, support, udgifter til webshop, gebyrer til betalingsløsninger m.m.).
Lad os lige lege et øjeblik, at “Merle” har brugt 50 timer på en helt igennem i orden opskrift. Efter endt arbejde, sætter hun opskriften til salg for 15,-./stk. Hun sælger i alt 10 opskrifter og har dermed en omsætning på 150 kr.

De 150 kr. skal dække

  • materialeudgifterne i forbindelse med udvikling af opskriften
  • arbejdstimerne hun har lagt i projektet
  • fortjeneste

Og nu er det så at jeg gerne vil have at du svarer på følgende: Ville du udføre et hvilket som helst arbejde for under 3 kr. i timen? 6 kr. i timen? Eller 15 kr. i timen?

Set i lyset af alt det ovenstående, er 30–40 kr. for en opskrift lige pludselig ikke længere særlig dyrt. Eller det håber jeg hvertfald ikke du synes det er..
Det er de færreste designere (om nogen) af hækleopskrifter, der fører en stor og lukrativ virksomhed, og som kan leve udelukkende af deres designs. Men de af os der drømmer stort og gerne vil gøre små hobbyforretninger i miniklassen til en levevej, har brug for al den støtte vi kan give hinanden – og det indebærer også at betale for opskrifterne!

Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.