Mors Dag Mandala

Det er snart Mors Dag og jeg har hæklet et smukt sæt Mandalas med hjerter rundt i kanten til min Mors kaffebord. Sættet består af en lille Mandala i coasterstørrelse og en stor til midt på bordet (her kan buketten fra min lillebror passende stå!).

Nu er det så tilfældigvis sådan, at jeg skal på slappe-af-weekend sammen med min Mutti, så jeg fik pludselig temmelig travlt med at hækle færdig, tage billeder, skrive opskrift og tegne diagram til bloggen, inden i morgen! Jeg nåede det første og det sidste og fordi Mors Dag er lige om lidt, lægger jeg diagrammet på bloggen sammen med det billede jeg tog undervejs, før Mandalaen var helt færdig, de skrevne anvisninger må komme senere, sammen med billedet af de færdige ting!

DET SKAL DU BRUGE
Bomuldsgarn (jeg har brugt diverse rester, bl.a. Mayflower og DROPS)
En 3.0 mm hæklenål
En stoppenål til at hæfte ender med

SÅDAN GØR DU
Det er meget lige til, Mandalaen består udelukkende af luft-, fast- og kædemasker, samt halve og hele stangmasker. De hækles enkeltvis, sammen og i samme maske. Der er ikke angivet hvor hver omgang begynder, find et vilkårligt sted på omgangen og hækl det antal luftmasker der svarer til den maske du skal hækle lige dér. (1,2 el. 3 lm).
Alle omgange slutter med en km i den 1. maske. Jeg starter altid med en magisk ring, men du kan også begynde med 3-4 lm der lukkes til en ring med en km.

Brug tagget #morsdagmandala på IG

Hvis du vil lave en coaster hækler du kun de blå omgange på diagrammet. Lav et par stykker eller 6. Jeg bruger dem gerne til både kaffekop og vandglas, de er praktiske, søde og hurtigt hæklet. Tag dem også med i sommerhuset eller i båden for at sprede lidt ekstra hygge!

Hvis du vil lave den store Mandala så hækler du hele diagrammet. Det dejlige ved Mandalas er at du selv bestemmer hvor stor den skal være. Er du ikke så vild med hjerterne i kanten, så nøjes med de første 10 omgange (eller hækl kun den ene række hjerter, hvis du synes). Du bestemmer!

Tag dine billeder af dine Mandalas på Instagram med #morsdagmandala – jeg vil elske at se alle de forskellige versioner af dem! Du må også meget gerne smide et billede på Bymamis facebook-væg eller herunder i en kommentar!

MORS DAG MANDALA

 1. 15 hstm i en mr.
 2. 2 stgm i hver m.
 3. *4 stgm sammen, 2 lm. SPO2*. Gentag * 9x til.
 4. I toppen af en gruppe med 4 stgm, hækl *1 fm. I luftmaskekæderne hækles [1 fm, 1 hstm, 3 stgm, 1 hstm, 1 fm]*. Gentag * 9x til.
 5. *2 fm i den midterste af de tre stgm, 2 lm, SPO3, 1 stgm i den midterste af de tre fm, 2 lm, SPO3*. Gentag * 9x til.
 6. *2 fm i stgm, 2 fm i kæden, 2 fm, 2 fm i kæden*, gentag * 9x til. Afslut her, hvis du vil lave en coaster, ellers fortsæt med 7.
 7. *3 stgm i samme m, SPO3*, gentag * omgangen rundt.
 8. I den midterste af de tre stgm hækl *3 stgm i samme m, 1 lm*, gentag * omgangen rundt.
 9. 1 fm i hver m.
 10. I en fm over en lm, hækl *4 stgm, 5 lm, SPO7*, gentag * 9x til.
 11. I den 1. af de 4 stgm, hækl *2 stgm i samme m, 2 stgm sammen i næste 2 m, 2 stgm i samme m. 2 lm, 1 fm i kæden, 2 lm*. Gentag * 9x til.
 12. Nu laves buerne på hjertet: *3 stgm sammen, 2 lm og 1 km i samme m som den sidste af de tre stgm sammen (se evt. diagram). Km i nm, 2 lm, 3 stgm sammen (heraf den 1. i samme m som km). 3 lm, 1 stgm i fm, 3 lm*. Gentag * 9x til. Afslut her, hvis du kun ønsker 1 omg hjerter.
 13. I stgm mellem lm, hækl *4 stgm, 7 lm, SPO8*, gentag * 9x til.
 14. I den 1. af de 4 stgm, hækl *2 stgm i samme m, 2 stgm sammen i næste 2 m, 2 stgm i samme m. 3 lm, 1 fm i kæden, 3 lm*. Gentag * 9x til.
 15. Hjertebuer: *3 stgm sammen, 2 lm og 1 km i samme m som den sidste af de tre stgm sammen. Km i nm, 2 lm, 3 stgm sammen (heraf den 1. i samme m som km). 5 lm, 1 fm i fm, 5 lm*. Gentag * 9x til.

Screen Shot 2016-05-08 at 10.22.45

Foto: @suregal27

En lettere ændret version af Mors Dag Mandala er dukket op på instagram: Dygtige @suregal27 har bl.a. tilføjet en kant af miniaturehjerter – og det ser fantastisk ud! Jeg har fået lov at skrive her hvordan hun gør, og skal helt sikkert selv afprøve det, for de små hjerter giver en flot afslutning, synes i ikke?

SÅDAN GØR DU
De små hjerter hækles over to omgange. Første omgang hækles som til de store hjerter, med 4 stgm i samme m. I anden omgang hækles 1 hstm i 1. stgm, 1 stgm i 2. stgm, så 1 lm og 1 km i samme m. Km i næste m, 1 lm og 1 stgm i samme m, 1 hstm i den sidste af de 4 stgm. Fortsæt på samme måde med resten og Voila! en smuk kant af små hjerter, som perfekt afslutning på en smuk Mandala.

Diagram

Tip

Hvis din Mandala begynder at bue opad i kanten, er det fordi der er for få masker (eller fordi du hækler for stramt). Tilføj evt. en ekstra luftmaske et sted hvor du hækler luftmasker, eller et par ekstra masker på omgangen, så den ligger fladt.

Hvis den i stedet for bølger i kanten, har du for mange masker på omgangen (eller hækler for løst), Tag ikke ind, men hækl i stedet for en eller to omgange uden udtagninger, så det retter sig.

Det betaler sig at tjekke om din Mandala er flad efter hver omgang, så kan du nå at rette op på problemet uden at skulle trævle en masse op.

Share:

2 thoughts on “Mors Dag Mandala

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.