Mammut Tæppe

For nogen tid siden fik jeg i fødselsdagsgave et lillebitte garnnøgle på kun 4 kg i den smukkeste grønne farve. Nøglet har været fremme et par gange, men ingen idéer var den helt rigtige og det jeg begyndte på blev trævlet op igen. Nu skulle det så være, og som ordsproget siger: “Alt godt kommer til den der venter”, for denne gang blev det da bare helt rigtigt! Hvis du selv vil kaste dig ud i det, så er garnet Mammoth fra WoollyMahoosive og det kommer i et kæmpenøgle! Tip: Garnet fås i nøgler á 1 kg, 4 kg (for 3 kgs pris), eller i baller på 10 kg! Mammoth fås i rigtig mange flotte farver – bemærk at garnet er akryl og ikke uld! – og jeg kan kun anbefale at købe en jumbo hook med hvis du springer ud i det, for af erfaring er fingrene er godt ømme bagefter! Min største 25mm hæklenål var nemlig ikke stor nok, så jeg kastede mig ud i det med fingrene. Det tog et par forsøg før jeg fandt ud af teknikkerne, både til at få maskerne lige store og til at finde rytmen. Da de to ting var på plads, kan jeg kun sige: Det er supersjovt og jeg er rigtig godt tilfreds med mit tæppe! Det er vendbart og begge sider er flotte hver især – hvilken synes du bedst om?


MAMMUTTÆPPE
Mammuttæppet er helt simpelt og nemt at hækle. Brug det på gulvet til at sidde på, i yndlingsstolen eller over benene når du ikke kan få varmen. Sæt dig godt til rette i en lænestol eller lignende når du hækler, da tæppet hurtigt bliver tungt at sidde med.

 

DET SKAL DU BRUGE
4 kg Mammoth garn fra WoollyMahoosive (eller noget lignende megagarn)
Dine hænder eller en jumbo hæklenål på 40-50mm (mine 3 fingre svarer til en diameter på ca. 45mm)

FØR DU GÅR I GANG
Rul en pæn længde garn af nøglet. Det er vigtigt at du ikke hiver hårdt i garnet, for så skiller det ad. Da tæppet bliver meget tungt er det udelukkende hæklet i fastmasker for at undgå for meget elasticitet. For en flot tekstur og forskelligt mønster på for- og bagside er tæppet hæklet i skiftevis bagerste og forreste maskebuer. Det færdige tæppe måler ca. 90x110cm og jeg havde ca. en meter garn tilovers da jeg var færdig. Det kunne sagtens have tålt at blive hæklet lidt løsere. TIP: Hvis du strikker i stedet for at hækle rækker garnet længere og du får et større tæppe af 4 kg garn, det vil jeg forsøge mig med næste gang. Alle rækker vendes med en luftmaske. Når du hækler med kæmpegarn, som består udelukkende af kæmmede fibre og ikke er spundet, er det vigtigt at din garnende altid ligger øverst i maskerne, så du let kan justere maskerne uden at trække garnet fra hinanden. På den måde kan du også lettere trævle et stykke op igen uden at det filtrer og garnet tager skade.

SÅDAN GØR DU
Du finder en video af hvordan du hækler med fingrene her, med forklarende billedguide.
Slå 20+1 luftmasker op.
Hækl 20 fastmasker i luftmaskekæden.
Vend og hækl 20 fm i forreste maskebue.
Vend og hækl 20 fm i bagerste maskebue.
Gentag de to sidste rækker til du ikke har mere garn tilbage eller stop (efter en række af fm i bmb) når du har en længde der er lang nok til at slutte af med km hele vejen rundt i kanten for en fastere kant.

Sådan, tæppet er færdigt! Mit har fået den perfekte plads i den gamle lænestol jeg har fundet – nogen havde smidt den ud så jeg tog den med mig hjem. Siden har jeg læst utallige bøger i den, med fødderne solidt plantet på skamlen. Men det var før jeg lærte at hækle..!! Stolen har trængt til en ny forklædning i endda noget tid og nu da den er blevet pyntet med lækkert tæppe og en pude der matcher tror jeg endda jeg vil bruge det hjørne af stuen noget mere. Indbydende ser det hvertfald ud, synes du ikke?

Kæmpegarn

Kæmpegarn består af kartede fibre af enten uld eller akryl. Det kaldes en top og fibrene er kæmmet i lange baner som ligger tæt i samme retning. Ægte tops er kæmmet ved håndkraft og fremstår mere tæt end maskinkæmmede fibre.

Sider med kæmpegarn til inspiration:

WoollyMahoosive
Ohhio
Tjockt

Kæmpegarn er forholdsvist nyt i Danmark, men kan købes hos bl.a. Strikkepinden, Rito og Garnhimlen.

Share:

One thought on “Mammut Tæppe

  1. Pingback: Fingerhækling | Bymami

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.