Hvilket garn kan jeg bruge?

Du kender sikkert godt det der med at finde en opskrift på nettet på noget du bare MÅ hækle – eller at din Moster Oda spørger dig om ikke du kan hækle denne her søde sommertop hun har fundet i et blad. Det der så sker er, at du ikke kender garnet, det er for dyrt eller det fås ikke i nærheden. Hvad gør du så? Hvilket garn kan bruges i stedet, vel at mærke uden at sommertoppen bliver til et sommertelt du kan campere i på årets garnfestivaller?

Jeg har skrevet om det før, men ikke her på bloggen. Svaret på alle de ovennævnte spørgsmål er: Yarnsub! En helt fantastisk hjemmeside med en KÆMPE database med vanvittigt mange garner og garntyper. Som simpelthen er så smart at du kan indtaste navnet på det garn du skal bruge ifølge opskriften og få en komplet liste PÅ TVÆRS AF MÆRKER over garner der minder mest om det garn du har søgt på. Det er dæleme smart!

Sådan bruger du Yarnsub
Indtast navnet på det garn du vil erstatte. Kender du ikke mærket eller kun noget af navnet, så foreslår Yarnsub hvilke garner det eventuelt kunne være. Du får en specificeret liste af egenskaber på det garn du søger på (du kan også foretage avancerede søgninger, mere om det senere), som består af

 • Weight, som er den amerikanske standard der angiver garnets tykkelse
 • Tekstur, som fortæller lidt om hvordan garnet er spundet
 • Fiberindhold, der fortæller dig præcist hvad garnet består af,
 • Nålstørrelse, den anbefalede størrelse ifølge producenten
 • Hækle-/strikkefasthed, hvor mange masker der går på et bestemt mål
 • Nøglets størrelse, angivet i gram, meter og yards
 • Vaskeanvisning
 • Farver, om det er unicolor, farveskifte osv.
 • Pris, angivet i kategori fra $ til $$$$$ så man får en idé om hvor dyrt garnet er (målt på UK priser, men stadig en god indikator)

Listet herunder finder du så de garner der kan bruges i stedet for, angivet med

 • Mærke
 • Navn
 • % match
 • Pris

Samt en liste over de egenskaber garnet har mere eller mindre tilfælles! Hvad der her er supersmart er, at søgningen fortæller hvor mange nøgler substitutgarn der går på et nøgle af det søgte garn og om du skal bruge en større eller mindre nål for at opnå samme resultat.
Søgningen tager højde for udgåede garner, men du kan alligevel søge på udgåede garner så du kan finde et garn at erstatte med. Kan det blive meget nemmere?

Yarnsub lader dig søge med avancerede kriterier, fx. udfra hæklefasthed, fiberindhold, mærke indenfor en bestemt priskategori eller – række osv. Se alle mulighederne for søgning her. På Yarnsub findes også en del interessante artikler, blandt andet tips til at vælge det helt rigtige cashmeregarn og fif til at stramme op på løst spundet garn der splitter mens du hækler.

Sommertop
Tilbage til substitutterne med et helt aktuelt eksempel: Jeg er netop blevet færdig med den der søde sommertop jeg bare måtte hækle. Opskriften er fra Kreativ Strik 02/2017 og til opskriften var angivet Line garn fra Sandnes. Nu kender jeg mine Drops garner ret godt og ved at Drops Belle* har næsten de samme egenskaber, så det var let at bestille garnet hjem fra HobbyGarn*. Havde jeg derimod IKKE kendt til garnerne, ville denne søgning på Yarnsub have fortalt mig at Drops Belle matcher Sandnes Line med hele 94%, at Belle er billigere, at teksturen og fiberindholdet er det samme, at hæklefastheden tilnærmelsesvist er den samme men at jeg hellere må lave en hækleprøve med en lidt større nål. Og sidst men ikke mindst at Belle rækker lidt længere med 10 meter mere pr. nøgle end Line. Så alt i alt et rigtig godt alternativ.

Sommertoppen blev da også lige som den skulle være. Jeg har brugt 7 nøgler Belle* i farven mælkebøtte (04) til en størrelse S/M. Det er lidt mere end angivet i opskriften, men jeg har forlænget toppen med en mønstersektion á 4 rækker, da jeg ellers synes den blev en smule kort. Bærestykket måtte jeg lave om et par gange; ærmegabene blev voldsomt store og ikke særlig flatterende hvis man har en lille delle i siderne, så jeg hæklede tre ekstra dobbelte stgm ind på hver side og hæklede luftmaskekæden tilsvarende kortere. Nu sidder både delle og ærmegab som de skal! 🙂 I bærestykket har jeg endvidere taget ind 5x i stedet for 3x (første indtagningsomgang som i opskriften, herefter på både hver 1. og 3. omgang i mønsteret), for at få toppen til at sidde pænt på begge skuldre uden at den glider ud til siden. Alle kanter har jeg afsluttet med kantmasker i stedet for krebsemasker. Drops Belle er rigtig dejligt at hækle i og toppen er silkeblød med en god tyngde så den sidder godt. Hvis du har lyst til at give dig i kast med toppen, så husk at lave en hækleprøve!

God hæklelyst!

Sponsoreret

Denne artikel indeholder sponsorlinks*. Ved at trykke på dem støtter du bymami.dk og hjælper til der fortsat bliver udgivet gratis opskrifter på bloggen. Tak for din hjælp!

Share:

One thought on “Hvilket garn kan jeg bruge?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.