(Garn)Blokering?

IMG_5208

Vil du give dine hæklerier det sidste ekstra, når du nu allerede har lagt både din tid og kærlighed i? Så skulle du tage at blokke det du lige har hæklet.

Jeg sad sent i aftes og hæklede snefnug, og da de var færdige lignede de SLET ikke de smukke, snorlige snefnug på billedet jeg havde hæklet efter. Og så kom jeg i tanke om at jeg eeeetellerandetstedpånettet havde læst noget om blokning. Som viiistnok har noget at gøre med at man får et perfekt udseende stykke hæklearbejde ved vejs ende. Efter en lynsøgning snuppede jeg et stykke af Lillefisens legegulv og min syæske med knappenåle og fik spændt et snefnug op på et pink ‘Z’. Et par spray senere var det gennemblødt og jeg kunne gå seng.

Her til morgen lå så snefnugget med nåle strittende ud alle vegne og var tørret i den position jeg sat det i. Meget spændt trak jeg en knappenål ud fra et af hjørnerne, og det blev liggende præcist samme sted. Med resten af nålene pillet ud, stod jeg med et snorlige og ret smukt snefnug i hænderne, der nu slet ikke var så langt fra det jeg havde set i bogen. Så jeg kan kun anbefale metoden!!

I dag har jeg så sat mig lidt mere ind i hvad blokning egentlig gør, det kan du læse mere om her.

Den korte version
At blokke vil sige at ‘låse’ garnet, så det hæklede beholder formen. Det bruges især til blonder, duge og sjaler – og især sidstnævnte har særlig god gavn af at blive blokket, da det giver et rigtig flot fald samtidig med at strukturen og maskerne/mønsteret bliver mere fremhævet.
Der findes forskellige metoder: Vådblokning, hvor du dypper det hæklede helt i varmt vand, for derefter at lade det tørre op i den ønskede form; En anden måde at vådblokke på er med en sprayflaske med almindeligt vand; Dampblokning, med et dampstrygejern holdt et par cm over det hæklede (dette er den eneste metode der er anvendelig til syntetiske fibre, som fx. akryl).
Fælles for dem alle er, at man spænder sit arbejde ud på et underlag (en gammel skummadras, et stykke skumgulv eller lignende), hvor det kan tørre uforstyrret op.

Prøv det – det giver dit arbejde det sidste skub mod toplækkert!

Den lange version
Detaljeret beskrivelse af blokning og links til youtube:
http://www.makeandtakes.com/finishing-your-crochet-project

Meget detaljeret beskrivelse og video:
https://www.anniescatalog.com/crochet/content.html?content_id=628&type_id=S

Wikipedia om emnet:
http://en.wikipedia.org/wiki/Blocking_%28textile_arts%29

 

Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.