En opsang!

bymami copyright crochet hækle hækletJeg ved, at der findes rigtig, rigtig mange sider på nettet, både professionelle og private blogs, som omhandler hækling. Gratis opskrifter og links hertil bliver flittigt delt. Det breder kendskabet til de forskellige designere af opskrifter og er, i og for sig, god og gratis omtale. Jeg bliver glad, når jeg ser nogen har linket til en opskrift jeg har lagt ud til fri afbenyttelse – for så ved jeg, at det store arbejde jeg har med at hækle, skrive ned, skrive ind, tegne diagrammer til og dele på bloggen. kommer nogen til gavn og ikke er spildt krudt.

NÅR DET SÅ ER SAGT, så må jeg lufte min harme overfor én af de professionelle aktører på ‘hæklemarkedet’: Et af ugebladene linker til en af mine freebies, hvilket i og for sig er fint. Hvad der IKKE er fint, er at der ingen steder står nævnt, at opskriften ikke er fra ugebladet selv. De har endda skrevet opskriften som tekst under billedet, så man ikke behøver klikke på linket under mit billede (som de har taget direkte fra min blog).

Der står udtrykkeligt under COPYRIGHT her på siden, at:
“Alt indhold, herunder tekst og billeder, på bymami.dk tilhører Bymami og må ikke reproduceres, kopieres, videresælges eller distribueres på nogen måde, hverken på tryk (herunder fotokopiering) eller digitalt, uden skriftlig tilladelse. Bymami forbeholder sig alle rettigheder.”.

Jeg har den opfattelse, at ugebladet udnytter alle de kreative hæklebloggere – som et stort tag-selv-bord for indhold til deres hjemmeside. Et ugeblad, som hver dag arbejder med copyright og kildeangivelse, burde absolut vide bedre. Det tager ikke mange minutter at skrive hvor opskriften er fra. Forarget er jeg også på vegne af de andre bloggere, hvis opskrifter er nævnt og er blevet til en artikel på magasinets hjemmeside. Bloggere, hvoraf nogle, ligesom jeg er i gang med at gøre det til en levevej at hækle. For jeg synes sgu ikke det er i orden.

Som designer lever jeg af de klik der kommer forbi min blog, fordi jeg selvfølgelig håber på at sælge en opskrift i forbifarten men også fordi jeg håber på at nogen finder mine indlæg og gratis opskrifter er interessante nok til, at de vender tilbage efter mere. Så HUSK DET NU – at linke MED navns nævnelse!! Så lysten til fortsat at lægge gratis opskrifter op ikke forsvinder..

***UPDATE*** Efter at have kontaktet ugebladet, er tekstningen taget af deres hjemmeside, så der nu – HELT EFTER BOGEN – kun linkes til opskriften.

Share:

4 thoughts on “En opsang!

  1. Det må godt nok være frustrerende. Jeg et medlem af en af de dér facebook-grupper om hækling, hvor problemet også jævnligt bliver vendt – uden at jeg ved, om det er samme ugeblad, I nævner. Men én havde brokket sig til dem og forlangt KODA-afgift. Og de havde faktisk betalt uden at kny.
    Men det er da ikke rimeligt, at man skal til at pløje sig gennem alle ugens udgivelser for at tjekke, om nogen har stjålet ens ideer 🙁

    • Jeg har hørt flere klage over netop dette ugeblad, dog på et lidt andet grundlag end mit. Men nej, netop med magasinerne burde man kunne forvente at de har tjek på rettighederne. OGSÅ når indholdet ikke er i deres trykte, men online medie. Jeg er i overevejelsesfasen om hvordan jeg vil håndtere sagen, for noget må der gøres – især når jeg ikke er den eneste forurettede.

  2. Ih hvor bliver jeg vred når jeg læser din oplevelse med et ugeblad. – har haft samme oplevelse, dog ikke med hæklerier men andre kreativiteter ;(
    I samme udgave havde de intet mindre end 6 ting med fra min blog og min hjemmeside blev ikke nævnt en eneste gang. Udgaven efter kom min hjemmeside med ind under “Blogs der anbefales” ;( Det er simpelthen ikke ok… Jeg har blokeret bladet og hængt det ud på min blog og skrevet til dem uden svar ;(

    • Jeg bliver rigtig ærgerlig når jeg hører din historie Helle, for det tyder på at det ikke er en engangsforestilling de har gang i. Det tager ikke mange minutter at sørge for at det hele er i orden, men når de ligefrem (mis)bruger de mange kreative bloggeres idéer for at skabe indhold til deres blad, så er grænsen virkelig nået!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.