Country Style Klude

bymami bymamidk hækleblog blog hækle hæklet crochet crocheted diy opskrift pattern gratis free freebies hæklede kreativ krea håndarbejde karklude vaskeklude klude texturer textures

Den første opskrift er klar på Bymamis Country Style Klude i sarte pasteller. Kludene måler ca. 26×26 cm og kan tilpasses i størrelsen, alt efter om du vil bruge dem som vaskeklud eller karklud. Alle kludene her kan gøres større eller mindre efter behov, maskeantallet skal blot være deleligt med 4 +1.

Til alle karklude har jeg brugt:
En 3.5 mm hæklenål
Et ngl. bomuldsgarn (her både Søstrene Grenes og Mayflower Cotton8)
En stoppenål til at hæfte ender med

Cape Cod

IMG_2810

‘Cape Cod’ er en lækker, lidt kraftig klud med stribet tekstur, som er nem at hækle. Den er idéel som både vaske- og karklud og strukturen tager sig rigtig godt ud sammen med både ‘Crisp’. Perfekt værtindegave eller i en Spa-kurv med lækre selvforkælelsesprodukter.

SÅDAN GØR DU

 1. Slå 53 lm+1 op. I 2.m fra nålen, hækl 1 fm. 52 fm.
 2. Vend arbejdet med 1 (løs) lm (du kan også vende med  2 el. 3 lm, hvis det er det du plejer at gøre, jeg har dog bedst erfaring med pæne og lige kanter med en enkelt luftmaske!) og en stgm i den sidste maske på rækken af fastmasker. 52 stgm.
 3. Vend med 1 lm og hækl en fm i samme m, 1 fm i næste m. Hækl nu en dyb stgm omkring 3. fm i 1. række (også kaldet en relief stgm). 3 fm (vær opmæksom på at springe masken bag stgm over!), 1 dyb stgm omkring 7. fm i 1. række. Fortsæt rækken ud med *3 fm, 1 dyb stgm* (omkring 11., 15., 19., 23., 27., 31., 35., 39., 43., 47. og 51. fm i 1. række). Slut rækken med 2 fm.
 4. Vend arbejdet med 1 (løs) lm og 1 stgm i samme m. 52 stgm.
 5. Vend med 1 lm og hækl en fm i samme m, 1 fmi næste m. Dyb stgm omkring den underliggende stgm i 3. række. 3 fm (husk at springe masken bag stgm over!), 1 dyb stgm omkring den underliggende stgm i 1. række. Fortsæt rækken ud med *3 fm, 1 dyb stgm omkring den underliggende stm på 3. række*. Slut rækken med 2 fm.

Gentag 4. og 5. til kluden måler knap 26 cm eller er kvadratisk.

Kant
Drej kluden, så du hækler ned/hen ad siden og hækl *1 lm og 1 fm i den sidste fm (hjørne). Hækl derefter 1 fm i enden af hver fm-række og 2 fm for hver stgm-række. Slut med en fm i den første fm-rk.
Hjørne: 1 lm og 1 fm i den sidste fm på siden, 53 fm*. Gentag for de to resterende sider.

Crisp

IMG_2852

I al sin enkelhed: ‘Crisp’ er stilet og sprød og gør sig godt i ethvert køkken eller badeværelse. Tørrer forholdsvist hurtigt da den er mindre tæt end fx. ‘Cape Cod’. Lav en hel stak i forskellige farver eller sæt den sammen med de to andre, begge dele ser flot ud i gavekurven!

SÅDAN GØR DU

Slå 53 lm +1 (løs) lm op. I 2.m fra nålen, hækl 1 stgm. Spring over 1 lm (herefter SPO1), *2 stgm i samme lm, SPO1*. Gentag 24x, slut med 2 stgm i sidste lm.

Vend med en lm og 1 fm i samme m, 52 fm.

Vend med 1 (løs) lm (du kan også vende med  2 el. 3 lm, hvis det er det du plejer at gøre, jeg har dog bedst erfaring med pæne og lige kanter med en enkelt luftmaske!) og 1 stgm i samme m. *SPO1, 2 stgm i samme m*. Gentag rækken ud.

Gentag rækkerne 2. og 3. indtil kluden måler knap 26 cm eller er kvadratisk.

Kant
Drej kluden, så du hækler ned/hen ad siden og hækl *1 lm og 1 fm i den sidste fm. Hækl derefter 1 fm i enden af hver fm-række og 2 fm for hver stgm-række. Slut med en fm i den første fm-rk.
Hjørne: 1 lm og 1 fm i den sidste fm på siden, 53 fm*. Gentag for de to resterende sider.

Tip

Prøv at hækle kludene i halv størrelse, så er de perfekte til at tørre små klistrede fingre og mælkeskæg med! Du har garn til to klude i ét nøgle og det tager kun halvt så lang tid at hækle dem!!

Giv gaven en tand ekstra

IMG_2873

Kludene er de perfekte værtindegaver. Giv din gave et ekstra pift med en flot banderole. Du finder dem ganske gratis her. Udskriv og klip det antal du skal bruge og du har en superflot hjemmehæklet gave at tage med!

Share:

21 thoughts on “Country Style Klude

 1. Hvordan laver du en lm og en fm i samme maske? 🙂
  Er det mening med crisp at man hækler næste rækkers 2 stgm i “hullet” i rækken nedenunder?

  • For enden af en række hækler du en luftmaske og derefter en fastmaske i den sidste maske før luftmasken 🙂
   På Crisp hækler du en lang lm, som gør det ud for den 1. stgm. Den 2. stgm skal så hækles i den sidste maske på rækken under (ligesom en lm og en fm sammen). Håber det giver mening!

 2. Hej Christine.
  Jeg har kastet mig over kluden Cape Cod, men synes der er et eller andet off ved mit arbejde so far. Jeg bruger sådan noget flerfarvet garn, måske det er det, der snyder mig…
  På billedet af din klud ser det ud som om at du udover de lodrette, udbulende striber (reliefstangmaskerne), også har vandrette, udbulende striber, så at overfladen på din karklud danner en masse små firkanter. Det er der absolut ikke på min. Er det mine øjne, der spiller mig et puds, eller hækler jeg bare forkert?
  Mvh. Tine

  • Hej Tine,
   det er svært for mig at sige uden at kunne se dit arbejde, men hvis du følger anvisningerne, så burde din klud ligne min. Hækler du i begge maskebuer?
   Vh Christine

   • Ja, det gør jeg… jeg tror det er lyset på det ene billede, der har drillet mig. For på de to andre ligner det den struktur jeg har fået. Men jeg piller op laver crisp i stedet og laver så en Cape Cod-klud i ensfarvet garn. Tror den mere kommer til sin ret på den måde. Tak for svar. 🙂

 3. Hej,
  Rigtig fine opskrifter!
  Mine crisp klude ender dog altid med at blive sådan lidt rhombeformede, altså siderne bliver skæve i samme retning.
  Ved du hvad det kan skyldes? 🙂
  Mvh Nanna

  • Hej Nanna,
   Tak for de søde ord! Nogle masker læner mere end andre (mod venstre hvis du hækler med højre, mod højre hvis du hækler med venstre). Hvis det er meget udtalt, kan det indimellem afhjælpes ved at ‘slå om’ den anden vej, eller ved at placere den sidste maske i en række lidt anderledes, så du får mere lige kanter.
   Venlig hilsen Christine

 4. Hej Christine.
  Hvilket mønster har du brugt til den sidste klud – den som ligger øverst på det første billede?

  • Hej Pia,
   jeg må blive dig svar skyldig, for jeg kan simpelthen ikke huske det.. Den lilla klud blev trævlet op et utal af gange og aldrig lavet færdig i det mønster, så jeg kan ikke engang tage den frem og finde ud af det – beklager meget!
   Venlig hilsen Christine

 5. Hej bymami
  Hvordan får du sådan en flot kant på crisp? Det ser så flot og helt lige ud – mine kanter bliver slet ikke så fine ??

  • Hej Julie,
   Jeg hækler den sidste maske i en række under et par af trådene yderst i luftmasken, det giver snorlige kanter 😉
   Vh Christine

 6. Hej:)
  Jeg forstår simpelthen ikke denne klud.
  Jeg laver 53 lm hvorefter jeg i hveranden lm laver 2 x sm i samme maske. Når jeg så har taget rækken færdig ender jeg op med 24 masker tilbage. Så kan jeg ikke lave 52 fm i 3 række. Hjælp ?
  Mvh Charlotte

  • Hej Charlotte,
   Du skal ikke hækle 2 stgm sammen, men i stedet hækle to stangmasker i samme maske, i hver anden maske rækken ud. Så ender du på de 52 masker pr. række.
   Vh Christine

 7. Hej
  Jeg forstår ikke hvordan man hækler omkring en fm? Du skriver “Hækl nu en dyb stgm omkring 3. fm i 1. række (også kaldet en relief stgm)”. Kan du forklare det eller evt. ligge et billede op?
  Mvh. Laura

  • Hej Laura,
   Som ved reliefmasker, hvis du kender dem? Du stikker simpelthen nålen ind lige før fastmasken og ud igen på den anden side af den og henter garnet den vej (på forsiden) og hækler masken færdig som en helt alm. stangmaske. Derved kommer den til at ligge ovenpå det hæklede. Jeg håber det kan hjælpe dig videre.
   Venlig hilsen Christine

 8. Wow. Super fine karklude. 😀
  Synes du er super dygtig og tak for at dele opskrifter.

  Hvad er dine bedste råd til en fin(perfekt) kvadratisk karklud. Synes kanterne og ydre siderne bliver så ujævne hos mig, og ville høre om du havde et tip eller to?

  • Tak for det, det glæder mig! Jeg hækler den sidste maske på en række ned i luftmasken der starter rækken før. Det giver en rigtig flot og pertentlig kant.

 9. Pingback: Flere hæklede karklude... Over 20 forskellige mønstre | Tante tråd

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.