Blokning

Ofte bruger man rigtig mange timer på at hækle et sjal, en stak lapper, en dug, en trøje, en kjole eller noget helt sjette, og er ENDELIG færdig med at hæfte den sidste ende. Men det hæklede ser slet ikke ud som det billede man har kigget på i opskriften og drømt om at sidde med efterfølgende – superlækkert og fint og glat og LIGE! Tværtimod ligger det der er brugt aften efter aften på, som en lidt krøllet bunke og bare ligner hjemmelavet..

Det er fordi det slet ikke er færdigt endnu!

Det der mangler er en lillebitte ting, men med meget stor effekt: Du mangler at blokke det du har hæklet! Blokning er i korte træk at spænde arbejdet ud på et underlag (en blokkemåtte, en gammel skummadras, en flamingoplade eller lignende), hvor det kan tørre uforstyrret op. Det kan tage lidt tid, især hvis det er mange små lapper eller dele der skal spændes ud, men det er simpelthen det hele værd, når du sidder med et styks perfekt udseende hækleri til sidst!

HVORFOR BLOKKE
At blokke ‘låser’ garnet, så det hæklede beholder formen. Det bruges især til blonder, duge og sjaler (især sidstnævnte har særlig god gavn af at blive blokket, da det giver et rigtig flot fald). Mandalaer er ingen undtagelse, ved blokning bliver formen præcis som den skal være, samtidig med at strukturen og maskerne/mønsteret bliver mere fremhævet. Ligeledes anbefaler jeg at gøre det med hæklede lapper, så firkanterne bliver låst i præcis samme størrelse.
Der findes forskellige metoder: Vådblokning, hvor du gennembløder det hæklede helt i vand, for derefter at spænde det ud og lade det tørre op i den ønskede form, eller du kan spænde det ud først og derefter væde det med en sprayflaske med almindeligt vand. Medmindre mønstret er meget åbent, er det nemmest (og hurtigst) med dampblokning: Læg emnet helt glat med bagsiden opad og stryg med et dampstrygejern i jævne bevægelser fra midten og udefter (har du hæklet med syntetiske fibre som fx. akryl holdes strygejernet et par cm over det hæklede, så det ikke smelter!).

DET SKAL DU BRUGE
Du kan forholdsvist hurtigt komme i gang med at blokke dine hæklerier. Er det små ting, kan det ofte klares med et strygejern på strygebrættet, nogle bruger gulvtæppet (jeg vil dog ikke anbefale det!). Hvis du skal blokke ofte, eller indimellem har nogle store emner som fx. et sjal, er det en god idé at investere lidt i nogle gode remedier.

img_6487Underlag: Jeg har været så heldig at få fingrene i et sæt blokkemåtter fra KnitPro (fås bl.a.hos Rito). Måtterne er lavet til formålet og måler 30×30, men du kan også bruge en gammel skummadras eller en flamingoplade hvis du har en. I sættet fra KnitPro er der 9 måtter i en pakke og de kan sættes sammen i præcist den form du har brug for. Måtterne er lavet af skumplast og kan derfor holde til at være fugtige uden at gå i stykker eller smitte af. Fordi jeg bor i lejlighed med min familie må jeg ofte flytte rundt på de ting der skal blokkes så de ikke er i vejen. Jeg kunne derfor godt have ønsket mig at måtterne fra KnitPro var lidt tykkere og dermed mere stabile at flytte rundt på til større emner – men sålænge man er klar over det og sørger for at blokke et sted hvor måtterne kan ligge uforstyrret, er det kun et lille men. Alt i alt er måtterne enormt praktiske og de fylder ikke så meget som en gammel skummadras gør når de ikke er i brug og kan nemt opbevares i det smarte etui der følger med.

img_7113Pins: Til måtterne har jeg en æske med KnitPro T-pins (fås bl.a. hos Rito), som jeg må sige at jeg er vældig begejstret over! Jeg har tidligere brugt knappenåle, både min mors aflagte og nye jeg har købt til formålet – og det har været fint nok. Men nålene ruster med tiden og kan risikere at smitte af på emnet, hvilket er drønærgerligt når man har lagt et stort arbejde i det. Enkelte nåle er bøjet (en hel æske måtte jeg smide ud, da de bøjede på stribe) eller har tabt hovedet. T-pins’ene fra KnitPro er solide så de ikke bøjer, de ruster ikke og de har et hovede der bliver hvor det skal! T-formen har også den fordel at trådene ikke sådan lige smutter op over over hovedet som de kan risikere at gøre på en knappenål. KnitPros T-pins er lange (4 cm), de kan tåle trækket fra det våde hækletøj og så er de nemme at få fat i i æsken når du står med fugtige fingre og vådblokker. Det eneste minus jeg kan finde ved de solide pins er, at de efterlader pænt store huller – det skal man lige huske på hvis man blokker på sofaen eller gæstesengen!

Sprayflaske/Vandforstøver: Jeg har købt den billigste fra IKEA, en hvilken som helst vandforstøver kan bruges, men man kan også sagtens undvære, så gennembløder man bare emnet inden og trykker forsigtigt vandet af før det bliver spændt op på måtterne.

Husk at du ikke må vride vandet af, det skal trykkes så fibrene i garnet ikke strækkes unødigt!

SÅDAN GØRES DET
Når et emne skal spændes ud, er det vigtigt at starte indefra og udefter og hele tiden sørge for at modsatte sider pinnes op samtidig. På den måde undgår du at emnet bliver trukket skævt. Ved runde emner, som fx. mandalas, er det ekstra vigtigt at pinne lidt ad gangen, fra midten og ud. Det er en god idé at have et målebånd ved siden af dig mens du blokker, så du kan måle efter om dit øjemål var rigtigt (hvilket det oftest ikke er!). Det tager lidt tid at rette og flytte pins’ene, men brug lige den ekstra tid på det, du vil glæde dig over resultatet bagefter.
Tag dit underlag og læg det plant. Bred emnet ud (ved vådblokning gennemblødes det på forhånd og vandet klemmes forsigtigt af så det ikke er sjaskvådt). Sørg for at du har god plads på underlaget, især sjaler fylder en hel del mere end man lige regner med. Pin emnet fast stykke for stykke. Jeg sørger for at sætte pins i i mellemrummene så de ikke trækker i de enkelte masker, men indimellem kan det være en fordel at bruge maskerne, det kommer dog helt an på mønsteret. For pæne kanter sættes pins i alle løkker der skal fremhæves/åbnes op.

img_7139Når emnet er spændt helt ud og du har målt efter, sprayes der med rigeligt vand, så alle fibrene i garnet bliver våde.  Herefter skal det tørre fuldstændigt og uforstyrret, så fibrene låser sig i den ønskede position. Når dit hækleri er helt tørt kan du pille det af underlaget – og nyde et perfekt udseende stykke håndarbejde!

Vær opmærksom på at hele processen skal gentages efter evt. vask – men det er virkelig tiden værd!

Vind et blokkesæt fra KnitPro

gaw_blokDu kan blive den glade ejer af et sæt blokkemåtter og en æske T-pins fra Knit Pro – for jeg er så heldig at jeg har fået lov til at forære et lækkert sæt væk til en heldig hækler!
Du kan være med BÅDE her på bloggen OG på Bymamis facebookside OG på min Instagram. Så du kan lægge hele tre lodder i hækleposen med dit navn på hvis du deltager alle tre steder.

Du skal blot svare korrekt på følgende:Hvem har produceret måtterne?

Skriv det rigtige svar (du kan finde det her) i en kommentar herunder for ét lod i konkurrencen. Og hop så ind på Facebook og Instagram for ekstra lodder!

Det med småt: Produkterne er sponsoreret af Rito.dk. Vinderen bliver trukket søndag den 23. oktober og offentliggøres hurtigst muligt herefter. Vinderen betaler selv porto.

Vinderen er fundet!

Min søde Svigerfar fik æren af at trække et navn op af hækleposen, tak for hjælpen ? Vinderen af blokkemåtter og pins blev Line Jensen med det rigtige svar på Facebook — Tillykke Line!

service-image

GIVEAWAY

Vind et sæt blokkemåtter og T-pins. Se hvordan efter indlægget!

Share:

63 thoughts on “Blokning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.